Vinteraktiviteter

Så længe der ikke er is på vandet, er det muligt at ro. Men vær opmærksom på klubbens sikkerhedsreglement. For eksempel skal anvendes svømmevest i perioden fra 1.oktober til 1.april.

Herudover kan der være forskellige former for træning på stranden, løb og fællesspisning. 

Fællesroning i weekenden fortsætter hele året  - se aktivitetskalenderen for detaljer. 

Vikings gode råd om vinterroning

 

  • Tag udgangspunkt i dig selv og det farvand, du vil ro i:
  • Hvilken form er du i og hvornår har du sidst roet?
  • Hvordan er det aktuelle vejr, vindstyrke/vindretning og sø/bølger?
  • Husk: Selv om du har megen ro-erfaring har du måske ikke megen kæntringserfaring…!
  • Tag passende beklædning på, så du også kan klare en tur i vandet.
  • Tag en effektiv svømme - eller redningsvest på.
  • Vælg en passende kajak til DIG: én, der er velegnet til vejr og vind i dag – inkl. mulige færgebølger.
  • Ro gerne sammen med andre og tæt på kysten (max 50 meter fra kysten).
  • Overvej nøje din ro-distance: måske skal du ro frem og tilbage fremfor en længere udtur!
  • Hav nøglen til klubhuset på dig og gerne også en mobiltelefon på dig.
  • Hvis/når du kæntrer, så red først og fremmest dig selv – og først derefter kajak & pagaj.
  • Svøm en tur med al tøj og vest på, så du får trænet det at svømme i koldt vand med udstyret på. Gør det gerne lige ved klubhuset og når der er mulige hjælpere til stede.
  • Hav passende grej med, så du kan hjælpe dig selv og andre i nød

 

DKFs 10 gode råd til Vinterroning

Vinteren står foran os, og det betyder at temperaturen falder drastisk. Det betyder dog ikke, at du ikke kan ro en smuk tur på vandet, men når temperaturen falder, så er der nogle ting, som du skal være ekstra opmærksom på. Vi giver dig her 10 gode råd til vinterroning.

Du kan godt ro en tur i kajakken, mens det er vinter. Det er blot vigtigt, at du tager sikkerheden alvorligt og planlægger din tur lidt grundigere end om sommeren.

Vinterroning kan være fantastisk smuk med stille vand, iskrystaller på dækkenet og en kyststrækning, der er hvid af sne. Men kulden er også den største fare. Vandet køler op til 25 gange hurtigere end luft, og med rotøj på køler vand 4-5 gange hurtigere.

Her giver Chresten Krogh, der er konsulent i Bevæg dig for livet – kano og kajak, 10 gode råd at huske på, hvis du ror om vinteren.

Chresten Krogh, konsulent i Bevæg dig for livet - kano og kajak

  • Ro ikke alene

Det er vigtigt, at du aldrig ror alene om vinteren. Skulle du kæntre eller skulle der ske noget, så er det altid godt at få hjælp til at komme op af vandet igen.

Når du kæntrer begynder din krop allerede at afkøle. Du skal så vidt muligt undgå, at din kropstemperatur kommer under 36,5 grader, da det ellers svækker din evne til at agere ved egen hjælp.

  • Ro kystnært

Sørg altid for at ro nær kysten om vinteren, så du hurtigt kan komme i land, hvis du skulle kæntre. Undgå at stikke en tur over en bugt eller lignende.

Ro så du er varm, men undgå at svede. Skulle du kæntre, og du er våd af sved vil du blive meget hurtigere afkølet, da den varme sved hurtig bliver kold.

  • Planlæg ruter med let adgang til land og strandveje

Find ud af på forhånd, hvor du vil ro hen og sørg for at andre kender din tur og forventet hjemkomst.  En kystnær tur er lige så god som en tur på åbent vand.

  • Vær fortrolig med dit grej i koldt vand.

Det er vigtigt, at du ved, hvad du har med på turen. Sørg for at du og din ro makker også ved, hvor hinandens grej er pakket ned, så I kan hjælpe hinanden, hvis den ene af jer er våd og underafkølet. Især det tørre undertøj eller jeres groupshelter skal være hurtig at finde frem, termokanden med den varme sukkerholdige drik skal ligge øverst, sammen med energibarerne.

  • Gør dit grej vinterklar

Paddlefloat

En oppustelig paddlefloat er bedst om sommeren, da det tager tid at blæse den op, og det er tid, du ikke har til rådighed i koldt vand. Brug derfor faste paddlefloat om vinteren.

Paddlefloat ses her i fast form

Her ses en flydende paddlefloat

Luffer

Luffer er gode at holde hænderne og især fingrene varme med, men de kan ikke binde en knude eller gribe fat i dit grej. Køb derfor luffer, hvor yderdelen kan krænges af, så du har fingrene blottede, når du skal have fat i dine ting, eller brug fingerhandsker. De varmer ikke så godt som luffer, men er lidt lettere at arbejde med. Vær opmærksom på at handsker og våde fingre kan være vanskelige eller umulige at gøre et opkald fra din mobil med.

Ekstra tør hue

En ekstra tør strik hue, gerne med halskrave er guld, hvis du skulle blive våd om hovedet. 25% af din kropsvarme forsvinder fra hovedet, så det er vigtigt ikke ”at holde hovedet koldt” men varm J

Tov til bugsering

Det er en god ide at gøre tov til bugsering klar hjemmefra, så du undgår at skal bruge tid på at fæstne tov på kajakken. Bugser tov i bælte eller pose med karabinhager - men lær at anvende dem, når du er varm, så du er fortrolig med anvendelsen.

  • Kend dine evner i koldt vand – og øv det i koldt vand

Alt, hvad du har lært om sommeren og skal anvende om vinteren er mere besværligt. Tøjet fylder mere, du er tungere end ellers og ikke så smidig, og det kolde vand får dig måske til at agere uhensigtsmæssigt. En makkerredning eller selvredning i det kolde vand kan hurtigt blive kaotisk eller ukontrolleret, da din hjerne kun har et i tanken: op i en fart.

Derfor risikerer du at miste overblikket eller roen son du plejer at have om sommeren. En kæntret roer der er i vandet og bare vil op, er ikke i stand til at høre eller modtage anvisninger i samme grad som ellers – og i værste fald risikerer roeren i vandet at kæntre redderen. Det er derfor en rigtig god ide at øve disse ting i koldt vand på forhånd, så du er sikker på, hvordan du reagerer.

Samarbejde er vigtigt

Lær hinanden at være det bedste makkerpar, og øv hurtige redninger, hvor personen i vandet er mere aktiv end om sommeren. Giv personen i vandet opgaver, imens den anden roer forbereder redningen. Det kan være at vende kajakken, eller holde fast i pagajen, eller være aktiv medhjælper ved tømningen af kajakken.

  • Overvurder ikke dine muligheder i koldt vand og vær realistisk

Din krop har energireserver nok til at forsyne blodbanerne med energi under normale forhold, men i det kolde vand forbruger du meget hurtigt alle tilgængelige energireserver. Kroppen kan ikke nå at forsyne musklerne med ny energi, og derfor vil du opleve, at du meget hurtigt bliver forpustet eller udmattet i koldt vand, fordi forbrændingen raser derudaf.

En tommelfingerregel: Tænk ”112” ind i din plan, hvis du kæntrer. Brug 1 minut på at få styr på dig selv, din vejrtrækning, dit grej og situationen, brug 1 minut på at formulere en plan og brug max 2 minutter på at udføre den. En eller to forfejlede selvredninger tager tid. Enkelte personer har allerede forbrugt deres energi efter fem minutter, og vil ikke kunne være en aktiv part i en makkerredning, derfor… altid sikkert valg af redning som første valg. Tag ikke chancer. Hastværk er lastværk, og kan betyde at et uheld bliver til en ulykke.

  • Informer dine nærmeste om dit turvalg og din tilbagekomst – informer ved forsinkelser

Det er god stil at informere klubben, dine kære, eller andre om din tur, for at undgå bekymringer, eller efterlysninger, der kan undgås. Heldigvis sker der meget sjældent noget alvorligt, men vær alligevel på forkant.

Bliver du forsinket på turen, så giv besked.

  • Lær førstehjælp af kuldepåvirkede mennesker

Det er en rigtig god ide at lære førstehjælp af kuldepåvirkede mennesker. Det gør situationen mere overskuelig og skaber øget sikkerhed på vandet.

Førstehjælpstasken er vigtig at have med.

Førstehjælpetasken er vigtig at have med.

  • Vid, hvor du har dit grej i kajakken. Lav en pakkeplan, og del den med din makker

Laminer f.eks. en pakke plan og sæt den under dækslinerne på fordækket eller et synligt sted. Så ved din ro makker, hvor du har dine ting pakket ned, og i kan hurtigt finde de ting i mangler.